Tidigare projekt

Stiftelsen Global Kunskaps projekt om Mauretanien

På grund av sitt geopolitiska läge och sin historiska och kulturella ställning mellan arabländerna och Afrika söder om Sahara påverkar utvecklingen i grannländerna, framför allt i Algeriet och Mali, Mauretanien och samtidigt har Mauretanien en viktig säkerhetspolitisk roll att spela i regionen. Förutom de säkerhetspolitiska hoten, i form av potentiell extremism både internt och externt, kämpar Mauretanien också mot flera hotande humanitära katastrofer: torkan, livsmedelsbristen och flyktingströmmarna. Hur väl landet kan lyckats att tackla dessa svårigheter beror mycket på om hur stabil den demokratiska utvecklingen kan bli. Stiftelsen har nyligen genomfört två informationsprojekt om Mauretanien

Projektet Mauretanien – lärdomar av att tackla extremism innefattade en studieresa till Mauretaniens huvudstad Nouakchott i november 2012. Programmet innefattade möten och samtal med forskare, politiker, journalister och NGOs och genomfördes i samarbete med den Nouakchott baserade forskningsorganisationen RESA – Centre de Researches Sahariennes.

 

Möten med följande personer och organisationer finns dokumenterade i skriften Mauritanien: Mohamed Fall Ould Bah, generaldirektor RESA; Messaoud Ould Boulkheir, talman i parlamentet; Mohamed Yahiya Horma, förste vice ordförande i presidentens parti Union pour la république (UPR); Mohamed Ahmed Ould Daddah, vice ordförande i det största oppositionspartiet Rassemblement de Forces Démocratiques; Jemil Ould Mansour, ledare för islamistpartiet Tawassoul; Moussa Ould Hamed, chefredaktör för den politiska veckotidningen Biladi; Boubacar Ould Messaoud, grundare och ordförande av SOS-Eslaves; Aminetou Mint Moctar, ordförande för Association des femmes chefs de famille (AFCF).

Skriften är skriven av Claes Olsson och belyser de möjligheter och svårigheter demokratiseringsprocessen i Mauretanien har samt den svåra balansgången mellan kampen för mänskliga rättigheter och kampen mot religiös extremism.

Informationsprojektet innefattar även artikeln Paradoxer av islamisk radikalisering i Mauretanien av den mauretanske professorn Zekeria Ould Ahmed Salem och som behandlar landets lärdomar av att tackla extremism (se Globalt Perspektiv nr 4-2012).

Projektet Mauretanien – en brobyggarnation innefattade ett internationellt seminarium om ”Mauritania – a Moderator with the Muslim World?” den 2 december 2010 i Universitetshuset i Uppsala med medverkande experter både från Mauretanien och Europa. Seminariet samarrangerades med Urrikespolitiska Föreningen i Uppsala samt Dag Hammarskjöld Foundation.

Huvudtalare var professor Abderrahman El Yessa, från University of Nouakchott i Mauretanien. I panelen medverkade ambassadör Agneta Bohman, svensk ambassadör till Mauretanien fram till juli 2010, Klaas van Walraven, statsvetare och forskare vid Africa Studies Centre i Leiden Nederländerna och Henning Melber, Excutive Director vid Dag Hammarskjöld Foundation, som också var seminariets moderator. Seminariet som genomfördes på engelska/franska tolkades från franska av professor Bengt Novén från Institutionen för utbildningsvetenskap och språkutveckling vid Stockholms universitet.

Två artiklar av Zekeria Ould Ahmed Salem, professor i offentlig rätt och statskunskap vid universitetet i Nouakchott, med rubrikerna Mauretanien – en saharisk frontstat och Mauretanien – Haratinrörelsen och slaveriet, behandlar Mauretaniens särställning som frontstat mellan den arabiska regionen och Afrika söder om Sahara och Mauretanien som ett av de få afrikanska länder där slaveriet kvarstod som en inrotad företeelse även under post-kolonial tid. Båda artiklarna, som finns i svensk översättning, ingår i dokumentationsserien Globalt Perspektiv ( klicka på fliken Globalt Perspektiv).

Powerpointpresentation av professor Abderrahmane El Yessas föredrag .